Was- en vulhydranten

De watervoorziening op emplacementen is van essentieel belang. Niet alleen voor de reiziger maar ook voor het materieel. Treinen dienen van binnen en van buiten gereinigd te worden. Maar treinen dienen ook gevuld te worden met water om sanitaire redenen. Daarom zijn emplacementen vaak uitgerust met reinigingsperrons. Dit zijn speciaal aangelegde perrons waar reinigingswerkzaamheden ongehinderd en veilig uitgevoerd kunnen worden.


Een emplacement wordt van water voorzien door middel van speciaal daarvoor ontwikkelde tappunten: de was- en vulhydranten. Deze hydranten zijn ondergronds aangebracht. De bediening van deze hydranten vindt echter bovengronds plaats. Aan de bovenzijde van de hydrantput bevinden zich daartoe een handwiel welke door middel van een commandostang verbonden is met de grondafsluiter en een draaibare snelkoppeling welke doormiddel van een stijgleiding verbonden is met het ondergrondse huis van waaruit het water via de grondafsluiter onder druk naar het oppervlak getransporteerd wordt.


Adhetec adviseert op het gebied ontwerp en plaatsing, levert voor deze was- en vulhydranten alle onderdelen en begeleidt indien gewenst de aanleg en het onderhoud hiervan.